Make your own free website on Tripod.com
Air Mata di Bumi France[luahan hati seorang sahabat]
Back To Home
 
Sumber: ipij_group@yahoogroups.com
 
salamz untuk sumer...
kes tudung di perancis bukanlah satu isu yang
baru.isu nih kat sini dah lama jadi nanah dalam
masyarakat islam kat sini. jadi semakin payah
bile mat2 saleh dimomokkan dengan istilah
extremist ataupun terrorist. mangsanyer sapa?

mungkin bagi masyarakat islam yg memang
dok kat sini, isu nih satu keterpaksaan bagi diorg.
tapi bagi mereka yg bukan org french dan tak
pulak teringin nak dok lelama kat sini melainkan
nak abeskan 7 tahun study abroad, aper citer?

dah lama sangat dah rasenyer kitorg student2
pompuan kat france nih makan hati ngan aper yg
terjadi. biarlar student2 mesia kat satu dunia tau
pedih hati kami biler hak kami dinafikan hanya
kerana alasan yg langsung tidak adil.

kitorg x ramai kat sini...setiap tahun lebey kurang
20++ org yang dihantar study kat sini. xramai yg
boleh tahan study 7 tahun abroad semata2 nak
kejar degree saje.dan dalam 20++ org yg
dihantar, biasenyer bilangan student pompuan x
ramai...adalarr dalam 6,7 orang. dan dalam 6,7
orang tuh biasernyer kalo muslimah, maka
majoritinyer memakai tudung. ok...fine...tuh tahun
pertama....tahun kedua nanar tuh start.... ader yg
terpaksa bukak untuk certain class...tahun
ketiga....sayu rasa hati biler sorang2 terpaksa
bukak tudung untuk continue study.

utk makluman sumer, sebenarnya law yg
menafikan hak pakai tudung nih sebenarnyer di
praktikkan hanya kat sekolah2 rendah dan
menengah saja.tapi atas alasan sekularisme
agama adalah sesuatu yg peribadi...xyah nak
tunjuk kat sumer orang), maka banyaklah institusi
pengajian2 tinggi terutamanya dibawah subsidi
kerajaan melarang sama skali pemakaian tudung.
mangsanya....student2 islam termasuklah
beberapa org student pompuan malaysia nih.
alhamdulillah...aku, asma dan seri terselamat,
walaupun pada awalnyer kami diberi amaran dan
ditegur beberapa kali..kitorg try wat derk jek..tapi
setakat ini, untuk kami ALLAH mudahkan jalan.

tapi bukan semudah itu kami terselamat. setelah
abes berbaldi2 airmata, confidence yg turun naik,
ambassador dan penaja yg x berdaya nak wat
paper, kami terasa bersendirian.pedih tersiat
rasanyer hati, biler xde sape yg boleh
menolong.tinggal ALLAH tpt bermohon...dan baru
tersedar skjap... biler tinggal berjauhan dgn famili,
di tgh masyarakat yg haru biru, xder sape yg
boleh bantu melainkn ALLAH dan saudara2
seislam.

mmg ditakdirkan ALLAH agaknyer... aku
ditemukan rakan turki di colmar dahulu. dia
berusaha mendapatkan nasihat guaman untuk
aku... kami diberitahu agar tetapkan pendirian
bertegas yg kitorg nih dah 20 tahun( adult, di
france 18tahun) so kitorg ader hak untuk wat pape
jek.peguam muslimin berada di blkg kami,
insyaAllah kalo dipaksa membuka tudung.
dan presiden persatuan muslimin france dan
masjid paris sedia menolong..dan guru2(org
french) yg bertoleransi...malah ader antara
mereka yg bersedia backup kitorg kalo dipaksa
bukak tudung.x henti2 aku menangis biler ternyata
ALLAH sentiasa hadir untuk menolong dalam
cara yg aku sama skali tidak tersangka.
hidup di oversea bukan semudah yg disangka...
bagi diorg yg nak enjoy...fine...tapi banyak nyer
halangan sampai kdg2 aku rasa cam nak giveup.

kengkdg mengeluh sendiri, kenapa diuji camni
skali padahal niat aku ke sini hanya nak cari ilmu.
tersentak jap biler teringat firmanNYA,"jgn kau
sangka kau beriman sedangkan kau belum diuji,"
kepada penaja2 biasiswa ke oversea, dimohon
tolonglah......kaji dulu situasi politik dan life student
sebelum hantar student.teutamanya student
pompuan... kepada student2 pompuan yg ingin
memilih jalan senang untuk mempertahankan
agama, JGN PILIH FRANCE.cukuplah kami jek
yg sengsara...adik2 xperlu ulangi sumer nih.tapi
apapun...perjuangan nih baru start....aku still
ader 5 tahun lagik kat sini....

doakan kami disini....jgn biarkan kitorg sendiri
lagik....yakinkan kami yg islam akan terus mampu
bertahan di muka bumi france.